Hatay’ın Defne ilçesinde bir hafriyat kamyonunun Antakya-Yayladağı karayolunun Harbiye mevkiinde freninin patlaması sebebiyle yaptığı kazanın ardından Harbiyeliler, kazanın olduğu yerde eylem yaptı. Hafriyat şirketlerinin kârının halkın çıkarının üstünde olduğunu ifade eden Harbiyeliler, gerekli önlemlerin alınmasını talep etti. Hatay’ın Defne ilçesinde bir hafriyat kamyonunun Antakya-Yayladağı karayolunun Harbiye mevkiinde freninin patlaması sebebiyle yaptığı kazanın ardından Harbiyeliler, kazanın olduğu yerde eylem yaptı.
ÖNLEMLER ALINMIYOR, DEPREMİN ETKİLERİ 19 AYDIR SÜRÜYOR: HATAY’DA HAFRİYAT KAMYONU ZİNCİRLEME KAZAYA NEDEN OLDU
“Şans eseri değil, güvenle ve insanca yaşamak istiyoruz” diyen Harbiyelilerin eylemine çok sayıda STK, Defne Belediye Başkanı Halil İbrahim Özgün ve yönetimi de katıldı. Kazanın meydana geldiği yolda, özellikle deprem sonrasında artan inşaat faaliyetiyle birlikte hafriyat kamyonlarının ve iş makinelerinin sıklıkla geçtiğini ifade eden Harbiyeliler, bunun gerekçesinin “yakıttan tasarruf” olduğunu söyledi.
HAFRİYAT ŞİRKETLERİNİN KÂRI HALKIN ÇIKARININ ÜSTÜNDE
Yoldan ağır vasıtalarının geçmesinin yasak olmasına rağmen denetimin yapılmadığını, iş makinelerinin geçişine göz yumulduğunu ifade eden Harbiyeliler, yaşadıkları sorunları ve sundukları çözümleri şöyle özetledi:
Defne’de hafriyat şirketlerinin çıkar hesapları halkın çıkarlarının üstündedir.
Daha önceki hafta Dekuk şelalesinde yaşanan vahşi doğa katliamı yine bir hafriyat şirketinin keyfiyetiyle gerçekleştirilmiştir.
Sadece bir kamyon sürücüsüne trafik cezası keserek olaya örtbas edilemez! Sorun sermaye çevrelerinin bölgeye dair yağmacı faaliyetidir. Bu açıdan halk bu sorunun farkındadır ve doğrudan doğruya mağdurudur.
Taş ocaklarının doğa katliamı derhal durdurulmalıdır. Yaşam ve tarım alanlarına uzak, sadece şehrin ihtiyacını karşılayacak sayıda ve denetlenecek şekilde faaliyet izni verilmelidir. Şu anki haliyle Darmaşta ve Dursunlu mahallelerinde yaşam bu taş ocaklarının tehdidi altındadır.
Ulaşım öğrenci, yaşlı, kadın, çocuk, işçi her kesimden insan için günlük bir çiledir. Büyükşehir halen meseleyi ciddiye almış değildir.
Temiz suya ulaşma hakkı halen büyükşehir belediyesinin önceliği değildir. Verilen suyun steril olup olmadığı bilgisi dahi paylaşılmamaktadır.
Daha kış ayları başlamadan en ufak bir yağışta elektrik kesintileri başlamıştır.
Ulaşılabilir sağlık hizmeti bir iki kamu hastanesiyle karşılanacak bir ihtiyaç değildir. Acil Sağlık İstasyonları kurulmalıdır. Sağlık ocağı ve hekim sayısı artırılmalıdır.
Otoyol dışında kalan ara yolların onarımları bir an önce yapılmalıdır.
Eğitim, şehir merkezinde binası sağlam okullara yığılarak eğitim bilimi ve çocuklarımızın geleceği yok sayılmaktadır. Deprem sonrası ikici yılın sonuna doğru giderken halen konteyner okullar var!
Haber: Ahmet YETİŞEN
ABDULVAHİT GÜRASLAN