Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerini, kentte popülasyonları artan kemirgen hayvanlara karşı uyardı.
Hamurcu yetkili birimler bir araya gelerek bu sorunun çözümü için iş birliği yapmalıdır. Yetkili kurumlar bu soruna ciddiyetle eğilmeli ve bütün kaynaklarını seferber etmelidir” dedi. Hatay’da kemirgen hayvan sayısında yaşanan belirgin artış, bölge sakinlerinde endişe yaratıyor. Özellikle Antakya, Defne ve Hatay Büyükşehir Belediyeleri tarafından önlem alınmaması durumunda, bu durumun ciddi sağlık ve çevre sorunlarına yol açabileceği uyarıları yapılıyor. Son günlerde artan kemirgen populasyonu, kirlilik ve hastalık riski gibi çeşitli olumsuz sonuçlar doğurabilir. Belediye yetkilileri ve sağlık uzmanları, bu sorunun kontrol altına alınması için etkili mücadele ve temizleme çalışmaları başlatılması gerektiğini vurguluyor. Hatay halkı, yetkililerin hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçmesini bekliyor. Sağlık ve temizlik önlemleri, bu sorunun büyümeden çözülmesi için kritik öneme sahip. Bilindiği üzere bir süre önce Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Yahya Hamurcu’da konuya ilişkin bir açıklama yapmıştı.
HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE
Hamurcu halk sağlığının tehlikede olduğunu dile getirmiş ve şunları söylemişti “6 ve 20 Şubat 2023’te yaşadığımız deprem felaketi sonucu ilimizin bozulan altyapısı, ortaya çıkan büyük yıkım, meydana gelen düzensiz ve aşırı yağışlar, çöpler ve kirlilik haşerenin (sinek ve kemirgen popülasyonu) ilimizde anormal bir şekilde artmasına sebep olmuştur. Depremden sonra haşere sorununun havaların ısınması ile katlanacağı ve halk sağlığını tehdit edebileceğini dile getirmiştik. Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri bir araya gelerek bu sorunun çözümü için iş birliği yapmalıdır. Yetkili kurumlar bu soruna ciddiyetle eğilmeli ve bütün kaynaklarını seferber etmelidir. Halk Sağlığı söz konusu olduğunda tasarruf tedbirleri söz konusu edilemez. Hızlı bir şekilde Larva ve Uçkun mücadelesi yapan ekipman ve personel sayısını 3 katına çıkarılmalıdır. İlaçlama özellikle depremden en fazla etkilenen Hassa, Kırıkhan, İskenderun, Arsuz, Antakya, Samandağ ve Defne’de yoğunlaştırılmalıdır. Bununla beraber Asi Nehri, ağaçlık, çalılık bataklık ve sulak yerlerin yoğun bir şekilde ilaçlanması gereklidir” demişti.
KEMİRGENLER VATANDAŞLARI TEDİRGİN EDİYOR
Kemirgenler, bulaşıcı hastalıkları taşıdıkları ve çevreye verdikleri zararlar nedeniyle zararlılar grubunda yer alır. Günlük yaşamda kullandığımız her türlü araç ve gereci kemirerek işlevsiz hale getirebilirler. Üreme yetenekleri sayesinde sayıları hızla artar ve ev, iş yeri, fabrika, çiftlik gibi yerlerde istilalara sebep olabilirler. Mücadele edilmediği takdirde, verdikleri zararlar ciddi boyutlara ulaşabilir.
Haber: Ahmet YETİŞEN
ABDULVAHİT GÜRASLAN