CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, bir grup milletvekili ile birlikte meclis başkanlığına ilettiği önergeyle, ev eksenli çalışan kadınların sorunlarını gündeme getirdi. Milletvekili Serkan Topal, günlük yaşamda korunmasız olan kadınların, bu istihdam biçimi içinde de korunmasız ve örgütsüz olduklarını vurguladı.
RESMİ KAYNAKLARA YANSIMIYOR
Ev eksenli çalışmanın, tüm dünyada, geçmişte ve günümüzde düşük ücretli, sosyal güvencelerden ve sosyal güvenlik koşullarından yoksun, düzensiz, güvencesiz bir çalışma biçimi olduğunu belirten Milletvekili Serkan topal, ev eksenli çalışanların asıl olarak kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olduğu bilinen bir gerçek olduğunu bildirdi ve önergede şunlara yer verdi: “Bu kitlenin arasında da en büyük yoğunluğu kadınlar oluşturmaktadır. Günlük yaşamda korunmasız olan kadınlar, bu istihdam biçimi içinde de korunmasız ve örgütsüzdürler. Sendikalaşma oranının düşük olduğu, iş güvencesinin olmadığı ev eksenli çalışma biçiminde; kadın çalışanların bu çalışma biçiminde en çok parça başı ücret ödendiği görülmektedir. Bu durumun da kadınların asgari ücretin altında aylık ücretler aldıklarını doğrulamaktadır. Bununla birlikte; güvencesiz çalışmanın yoğun olduğu ev eksenli çalışma biçiminde çalışan kadınların sayısı ile tabii olarak resmi kaynaklara yansımamaktadır.
GÜVENCELİ ÇALIŞMA BİÇİMİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ
Devletin çalışma hayatını dengelemeye ve sosyal adaleti sağlamaya dair sorumluluğu anayasa kapsamında düzenleme bulmaktadır. Anayasanın 49/2 hükmünde ‘Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirler alır’ ifadesiyle bu husus hüküm altına alınmıştır. Ev eksenli çalışan kadınların oranının belirlenmesi, ev eksenli çalışan kadınların sorunlarının araştırılması, ev eksenli çalışma biçiminin güvenceli çalışma biçimine dönüştürülmesi ve devletin işlevsel sosyal politikaları ile üstlenmesi gereken sorumluluğun yerine getirilmesi amacıyla TBMM’de araştırma komisyonu kurularak gerekli çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir.
Haber: Hasan YETMEZ