Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toplantının ardından yaptığı açıklamada ‘Deprem bölgesindeki çalışmalar kabine gündemimizin en önemli başlığıydı’ dedi.
Devlet olarak deprem bölgesinde sadece konut ve ev inşa etmediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Şehirlerimizin depremde tahrip olan ana meydanlarını, caddelerini, altyapı ve üstyapı çalışmalarını da biz yapıyoruz. Deprem bölgesinde istihdamı, üretimi canlandıracak, şehirlerimizin ekonomisine güç katacak projeleri devreye alıyoruz. İskân ve İstihdam temasıyla yürüttüğümüz deprem bölgesi şehirlerimizi savunma sanayi merkezi haline getireceğimiz bölgelerdir. Deprem şehirlerimizi altyapısı, üstyapısı, üretim, ticaret, sanayisiyle tamamen ayağa kaldırana kadar var gücümüzle çalışacağız” ifadesinde bulundu. 6 Şubat depremlerinde 680 bini konut, 170 bin işyeri olmak üzere toplam 850 bin bağımsız konutun kullanılamaz hale geldiğini dile getiren Erdoğan, “1 trilyon lira üzerinde kaynak aktardık. Yaz aylarında birlikte inşallah inşallah daha seri şekilde tamamlanacak. 412 bin 682 konut, 38 bin 615 ticarethane olmak üzere 451 bin 297 bağımsız bölümünün ihale süreci bitti inşa faaliyetlerine başlandı. Toplam 110 bin kişilik işçi ordumuzla sahadayız. 4 bin 300’den fazla köyde köy evi inşa ediyoruz. Şubat ve Mart aylarında 76 binden fazla konutu vatandaşlarımıza teslim ettik. Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim etmeyi hedefliyoruz” dedi.
İHA’LAR ÖNEMLİ ROL OYNUYOR
2025 yılının son aylarına doğru bütün hak sahiplerine konut ve işyerlerini teslim etmiş olacağını ifade eden Erdoğan, “Kentsel dönüşümde 28 binden vatandaşımız işlemlere başladı. Depremzede şehirlerimizde içme suyu, atık suyu, kanalizasyon projeleri için yerel yönetimlere 64 milyar liralık hibe desteği sağlıyoruz” dedi. Erdoğan açıklamasında ayrıca Türkiye’nin tarih yazdığı alanların başında savunma sanayi geldiğini öne sürerek şöyle devam etti: “2002 yılında yüzde 80 oranında dışa bağımlı iken bugün savunma ihtiyaçlarımızın neredeyse tamamını yerli ve milli imkanlarla karşılıyoruz. Bundan 10 sene önce 1,2 milyar dolar olan savunma ihracatımız 4,5 kat artışla 2023 yılında 5,5 milyar dolara yükseldi. Geçen sene 185 ülkeye 230 çeşit savunma sanayi ürünü ihraç ettik. SİHA teknolojisinde dünyada ilk üç ülke arasındayız. Afrika’dan Avrupa’ya 50’den fazla ülke Türk şirketlerinin ürettiği İHA’ları kullanıyor. İHA, sadece askeri alanlarda değil tabii afetlerde, arama kurtarma faaliyetlerinde kritik rol oynuyor” dedi.
Haber: Tuncay DAMLAR
ABDULVAHİT GÜRASLAN