Bakan Koca, Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM), sağlık hizmetine, özellikle acil olanlarına başvurma, sağlık hizmeti alma süreçlerinde işitme ve konuşma engelinin dezavantajını minimuma indiriyor dedi.
ESİM Projesi, işitme ve konuşma engellilerin, özellikle acil bir sağlık sorununda 112’ye ulaşamıyor olmaları veya hastanede muayene olurken doktorla iletişim kurmakta yaşadıkları zorlukları aşmak için hayata geçirilmiş olup, şimdi yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır diyen Bakan Koca, yaptığı açıklamada “ESİM, Sağlık Bakanlığımızın bu hizmetinden haberdar olanların sayısı maalesef az. ESİM, sağlık hizmetine, özellikle acil olanlarına başvurma, sağlık hizmeti alma süreçlerinde işitme ve konuşma engelinin dezavantajını minimuma indiriyor.
Örneğin, eşi de kendisi gibi işitme engelli bir hastamız, ESİM sayesinde gecenin üçünde ambulans çağırdı ve hastanede geçirdiği saatlerde de özel eğitimli personelimizden uzaktan erişimle durumu hakkında bilgi aldı. ESİM hizmeti halkımız ve bu hizmetten yararlanabilecekler arasında yeterince bilinmiyor. Geçen yıl bu hizmetten 10.536 kişi yararlanmış durumda. Oysa yaklaşık 900.000 insanımız hiç duymuyor. Bu sayıya az duyan yada konuşma bozukluğu olanlar da eklenebilir. ESİM Projesi, işitme ve konuşma engellilerin, özellikle acil bir sağlık sorununda 112’ye ulaşamıyor olmaları veya hastanede muayene olurken doktorla iletişim kurmakta yaşadıkları zorlukları aşmak için hayata geçirilmiş olup, şimdi yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
18-24 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftasındayız. Bu haftayı biraz da ESİM hizmetini çevremize tanıtma haftası olarak görelim. Hizmetimize ihtiyaç duyabilecek engellilerimiz adına Teşekkür Ediyorum.
ABDULVAHİT GÜRASLAN