Avrupa’daki en uzun haftalık ortalama çalışma süresi 44,2 saatle Türkiye’de. Avrupa Birliği (AB) ortalamasıysa 36,1 saat.
Euronews‘ün AB İstatistik Ofisi Eurostat’tan aktardığına göre Avrupalılar haftada ortalama 36 saat çalışıyor. AB ülkelerinin ortalaması 36,1 saat. Türkiye ise 44,2 saatle listenin tepesinde. Eurostat, haftada 49 ya da daha fazla saat çalışmayı ‘uzun saatler’ olarak ayrı bir kategoride ölçüyor. AB’deki işgücünün yüzde 7.1’i, 49 saatten fazla çalışıyor. Bu alanda AB ülkeleri içinde Yunanistan yüzde 11,6’yla ilk sırada. Onu yüzde 10,4’le Güney Kıbrıs ve yüzde 10,1 ile Fransa izliyor. Avrupa’nın tamamındaysa Türkiye, analiz edilen tüm ülkeler arasında yüzde 27,2’yle en tepede. Yani Türkiye’de işgücünün yüzde 27,2’si 49 saatten fazla çalışıyor. Türkiye’yi yüzde 13,8’le İzlanda takip ediyor. Bu çalışma saatleri genel olarak serbest meslek sahipleri arasında yüzde 30’a yaklaşırken, maaşlı çalışanlardaysa yüzde 3,6.
EN UZUN ÇALIŞMA SÜRESİ HANGİ ÜLKELERDE?
Haftalık ortalamada, analiz edilen tüm ülkeler arasında Türkiye’nin ardından gelen ülkelerse 41,7 saatle Sırbistan, 41,4’le Bosna-Hersek ve 39,8’le Yunanistan.
AB ORTALAMASIYSA 36,1 SAAT.
En uzun çalışma saatleri çoğunlukla kol gücüne dayalı sektörlerde. Tarım, ormancılık ve balıkçılık (41,5 saat), madencilik ve taş ocakçılığı (39,1 saat) ve inşaat (38,9 saat) bu sektörlerin başında geliyor. Diğer taraftan haftalık ortalama en kısa çalışma süreleri de 32,2 saatle Hollanda, 33,6’yla Avusturya ve 34’le Almanya’da.
UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ HER YIL YÜZ BİNLERCE ÖLÜME NEDEN OLUYOR
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) araştırmasına göre her yıl yüz binlerce kişi uzun çalışma saatleri nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya çapındaki araştırma 2016 yılında, uzun çalışma saatlerinden kaynaklanan inme ve kalp hastalıkları sonucunda 745 bin kişinin hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Ölümler, uzun saatler çalışılan süreçten sonra oldu. Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik’in en çok etkilenen bölgeler olduğu belirtilirken pandemi nedeniyle durumun daha da kötüleşebileceği vurgulandı. Araştırma, pandemi sürecini içermiyor. DSÖ’nün Uluslararası Çalışma Örgütü’yle işbirliğiyle yaptığı araştırmaya göre haftada 55 saat veya daha uzun süre çalışanların 35-40 saat çalışanlara oranla inme nedeniyle hayatını kaybetme riski yüzde 35, kalp hastalıklarından ölme riski ise yüzde 17 daha yüksek. Uzun çalışma saatleri nedeniyle hayatını kaybedenlerin dörtte üçü orta yaş grubundaki ve yaşlı erkekler. DSÖ teknik sorumlusu Frank Prega, “Salgın nedeniyle tam kapanma uygulanan ülkelerde çalışma saatlerin ortalama yüzde 10 arttığını biliyoruz. Bu, sağlık açısından kaygı verici” dedi. Prega, işverenlerin çalışanlarının sağlığını düşünmesi gerektiğinin altını çizdi.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN