Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
176 BİN 950 DEKAR TARIMSAL ARAZİ SULANACAK
Hatay Reyhanlı Barajı’ndan alınacak suyu 176 Bin 950 dekar tarım arazisi ile buluşturacak olan “Amik-Afrin Reyhanlı Barajı Sulaması 2. Kısım” ikmali işinde çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; “Hatay Reyhalı Barajı ile Reyhanlı, Kırıkhan ve Kumlu ilçelerindeki toplam 584 bin 640 dekar alanın sulanması hedefliyoruz. Bu kapsamda hayata geçirmekte olduğumuz olan Amik-Afrin Reyhanlı Barajı Sulaması 2. Kısım İkmali işimiz tek başına 176 bin 950 dekar tarım arazisine can suyu taşıyacak. Bu devasa sulama alanı için dev sulama borularımız şantiye sahamıza nakledilmektedir.” Dedi.
Kapalı sistem sulama olarak hayata geçireceğimiz bu sulama sistemi sayesinde çiftçilerimiz hem sudan, hem enerjiden hem de işçilikten tasarruf sağlamış olacaklardır diyen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, Projenin ayrıntılarına da değinerek; “İş kapsamında, 176 bin 950 dekar şebeke inşaatı, 382 bin 685 metre HDPE boru, 124 bin 670 metre CTP boru, 1 393 metre çelik boru, 450 bin metre işletme ve bakım yolu, 395 bin 053 metre drenaj kanalı ve 211 adet yol geçiş yapısı yapılacaktır.” dedi.
En kısa sürede bu nakiller tamamlanarak sahadaki imalatlara da başlayacağız şeklinde konuşan Genel Müdür Mehmet Akif Balta; Reyhanlı Barajı ve Sulamasının Hatay’ın en önemli sulama yatırımı olduğunu ifade ederek; “DSİ olarak toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız, tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmaktır. Bu kapsamda ülkemizin her noktasında olduğu gibi Hatay’da da su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan DSİ, belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir.” dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN