Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, kentte kurdukları Güneş Enerji Santrali (GES) ile belediyenin enerji giderlerinden büyük tasarruf sağlayacaklarını söyledi.Korkut ilçesine bağlı Kümbet köyünde kurulan santralde incelemelerde bulunan Asya, gazetecilere, belediyeye ek gelir sağlamak amacıyla 123 bin metrekare alanda santrali kurduklarını belirtti.Projeyi çok önemsediklerini ve çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını bildiren Asya, şöyle konuştu:"Belediyemizin altyapı ve üstyapı çalışmalarından sonra kuruma gelir getirmek amacıyla uzun süredir üzerinde çalıştığımız projenin son aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Güneş enerjisinden yararlanmak için 123 bin metrekare bir alan üzerinde 10 bin 360 paneli kurduk. 4,7 megavatlık enerji üretimiyle, belediye olarak sarf ettiğimiz enerjimizin yüzde 60'ını karşılar hale geleceğiz. Diğer taraftan da içme suyumuzun Alparslan-2 Barajı'ndan cazibeli bir şekilde gelmesiyle elektrik sarfiyatımızı asgariye indirmek için son çalışmalarımızı yapıyoruz. Proje sayesinde ele edeceğimiz geliri şehrimizin diğer alanlarda kullanacağız."
ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ FAALİYETE BAŞLADI
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan güneş enerji santrali faaliyete girdi.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Karaköprü ilçesine bağlı Aşık Mahallesi’ndeki tarıma elverişsiz 200 dönüm arazi üzerinde kurulan 18 megavat kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali ile yaklaşık 16 bin 500 hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak.Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, çalışmaların tamamlandığı santralde incelemede bulundu, teknik ekipten bilgi aldı.
BEYAZGÜL: GES SANTRALİ FAALİYETE GİRDİ
Beyazgül, GES santralinin faaliyete girdiğini belirtti.Projede emeği geçenlere teşekkür eden Beyazgül, şunları kaydetti:"Bu yatırımın karşılığını artık almaktayız. Hedefimiz tükettiğimiz enerjinin tamamı kadar güneş paneli kurmak ve buradan ödediğimiz aylık 100 milyon lira civarındaki enerji bedellerini karşılayarak bunu da şehrimiz için yatırıma dönüştürmek. Bugüne kadar kuyulardan çektiğimiz su bize çok maliyetli olarak dönüyordu. Yine arıtma tesislerine pompaj ile su gönderiyorduk. Bu hizmetler de bir enerji bedeli istiyor. Şanlıurfa enerji bedeli olarak en fazla enerji bedeli ödeyen şehirlerden biridir. Biz burada bunu avantaja dönüştürüyoruz. Kendi GES’lerimizi ve rüzgargüllerimizi kurarak inşallah enerjimizi tamamen ücretsiz hale getireceğiz. Buradan alacağımız karşılık, mahsuplaşma ile bir enerji bedeli ödemememizi sağlayacak."
Beyazgül, kentte rüzgar türbini kurmak için çalışmalara başladıklarını belirtti.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN