Ünlü Japon deprem Uzmanı Moriwaki, ‘Deprem Japonya’da gündelik bir olay olarak görülür’ diyerek her iki ülke arasındaki farkı ortaya koydu.
‘Deprem ne zaman olacak?’ sorusuna ise anlamlı bir yanıt veren uzman isim depreme dayanıklı bina inşa etmek dışında insanlığın bir şansı olmadığını söyledi. Japonya’nın en bilinen deprem uzmanlarından Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Marmara depremi ve Maraş ile Hatay merkezli depremleri değerlendirdi. Deprem ülkesi olmanın en önemli gerekleri arasında yer alan hatta en önemlisinin depreme dayanıklı binalar üretmek olduğunu bir kez daha dile getiren Japon Bilim Adamı Moriwaki, “Deprem ne zaman olacak en çok karşılaştığım soru bu. Ancak bu çok yanlış bir soru. Deprem yarın olacak desem ne olacak veya deprem 10 yıl sonra desem ne olacak. Burada mesele herkesin binasını depreme dayanıklı yapması ve içinde güvenle oturmasından geçer. Japonya bunu gerçekleştirdi ve deprem artık gündelik bir olay haline geldi. Kimse depremden korkmaz orada. Hatta Japonya’da Türkiye’nin tersi deprem olduğunda insanlar sokaktaysa binaların içine kaçar. Çünkü biliyor ki binası sağlam. Sokaktan kaçar ki başına cam falan düşmesin diye” dedi.
9 ŞİDDETİNDEKİ DEPREME DAYANIKLI HESAPLAR YAPIYORUZ
Kahramanmaraş ve Hatay depreminin yarattığı yıkım nedeniyle büyüklüğünün 7.9 olduğunu hatırlatan Moriwaki, orta hasarlı binalarında güçlendirilip oturulmasını tavsiye ettiğini çünkü orta hasarlı binaların güçlendirilmesi sırasında konu uzmanı mühendislerin olası 9 şiddetindeki bir depreme dayanacak hesaplar yaptıklarını söyledi. Türkiye’nin deprem yönetmeliğinin çok iyi olduğunu hatırlatarak açıklamasını sürdüren Moriwaki “Türkiye Japonya gibi bir deprem ülkesi. Depreme hazır olmak çok önemli. Tüm kurumların ve insanların hazır olması gerekir. Türkiye’de büyük bir deprem bekleniyor. Özellikle Marmara Bölgesinde. Doğu Anadolu Fayı ve Ege Fayı da kırılmaya başladı. Afyonkarahisar deprem açısından tehlikeli bir bölgede. Kırmızı alanda bulunuyor. 2-3 kez 6’nın üzerinde deprem yaşadı. Japonya da çok büyük depremler yaşadı. 9’a varan büyüklükte depremler oldu. Dünyadaki depremlerin yüzde 20’si Japonya’da gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de deprem tedbir ve denetimlerinin arttırılması gerektiğini dile getiren Moriwaki, “Türkiye’de 99’dan sonra çıkan deprem yönetmeliği Japonya’dan daha katı. Ancak bu yönetmeliğin ardından yapılan binaların denetlemesi yeterli değildir” dedi.
Haber: Ahmet YETİŞEN
ABDULVAHİT GÜRASLAN