Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Mahremiyet, kişinin kendisine ait olan ve başkalarıyla paylaşmak istemediği konuları, düşünceleri, bedeni ve duyguları içeren özel alanı ifade eder. Çocuklarda mahremiyet, bedensel sınırlarını koruma, kişisel alanına saygı duyulmasını sağlama ve kendilerini güvende hissetme konularını içerir. Örneğin, kişisel hijyen, cinsellik, özel alan ve bedensel dokunulmazlık gibi konular, çocukların mahremiyetini ilgilendiren alanlardır. Bu konuların çocuklara uygun şekilde öğretilmesi ve mahremiyetlerinin korunması, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için önemlidir. Çocuklara mahremiyet eğitimi vermek önemlidir ve ailelerin bu konuda bilinçli olmaları gerekmektedir.
Çocuklara mahremiyet eğitimini sağlamak için 5 önemli madde:
1. Açık ve Doğru İletişim Kurun: Çocuklarınızla açık ve doğru iletişim kurun. Onlara cinsellik, bedensel sınırlar ve özel alanlar hakkında doğru bilgiler verin. Onları dinleyin ve sorularını cesaretlendirin.
2. Vücut Bölümlerini Tanıtın: Çocuklara vücutlarındaki farklı bölümleri ve isimlerini öğretin. Bu, cinsel organları da içerir. Doğru terimleri kullanmak, çocukların vücutlarını anlamalarına ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olur.
3. Sınırları Öğretin ve Saygıyı Öğütleyin: Çocuklara başkalarının onlara dokunmasını istemediklerinde "Hayır" demenin ve bu sınırlara saygı duyulmasını sağlamanın önemini öğretin. Aynı şekilde, başkalarının sınırlarına da saygı göstermeyi öğretin.
4. Güvenli Yetişkinleri Tanımlayın: Çocuklara, güvendikleri ve sorunları olduğunda yardım isteyebilecekleri güvenilir yetişkinleri tanıtmak önemlidir. Aile içinde, öğretmenlerde ve diğer güvenilir yetişkinlerde bu destek mevcut olmalıdır.
5. Role Play ve Senaryolar Kullanın: Çocuklara gerçek hayattan senaryolar ve role play yoluyla mahremiyet konusunu öğretebilirsiniz. Örneğin, "Sana dokunan biri olduğunda ne yaparsın?" gibi durumları canlandırarak çocukların tepkilerini ve sınırlarını anlamalarına yardımcı olabilirsiniz.
Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz,'' Bu yöntemler, çocukların mahremiyetlerini anlamalarına ve korumalarına yardımcı olabilir. Ancak, en önemlisi, çocuklarla açık ve güvenilir bir iletişim kurmaktır.' 'dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN