Suriye’nin kuzeyinde biriken, milyonlarca yerinden edilmiş sivili hayatta ve ayakta tutan yardımların anahtarı konumundaki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın 10 Temmuz itibariyle kapatılması ardından gelen sürpriz haber, Ankara’yı da bölgeyi de rahatlattı.
Cilvegözü sınır kapısından Suriye’deki yaklaşık 4 milyon kişiye ulaştırılan yardımlara yönelik Rusya vetosu, bölgede göçe hazır milyonları yakından izleyen ve bu yönde politikalar geliştiren Ankara’yı da harekete geçirdi. Bilindiği gibi, bölgeye Reyhanlı-Cilvegözü üzerinden yapılan yardımlarla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) elindeki yetki, 10 Temmuz Pazar gecesi son buldu. Ardından bu yönde yapılan ilk oylamada ise “süre uzatılma talebine” Rusya vetosu geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuya ilişkin yaptığı görüşmede, Suriye’nin kuzeyindeki İdlib’e insani yardımların ulaştırılmasına imkan sağlayan mekanizmanın uzatılması gerektiğini söyledi. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, Putin’e, “Suriye’deki sınır ötesi mekanizmanın uzatılmasına önem atfettiğini” vurguladı.
TEK NOKTA
Hatay’daki Cilvegözü sınır kapısı, İdlib’de yaşayanların, BM yardımlarına Suriye güçlerine takılmadan erişebildikleri tek nokta. İdlib, aynı zamanda Suriye’de isyancıların elinde kalan son bölge konumunda. El Kaide bağlantılı radikal İslamcı Hayat Tahrir el-Şam ise İdlib’deki hala en güçlü grubu oluşturuyor. Güvenlik Konseyi’ndeki ilk oylamada, daimi üyelerden Çin çekimser kalırken, ABD, İngiltere ve Fransa ise karar tasarısına destek vermişti.
SÜPRİZ GELİŞME
Veto kararı ardından devam eden görüşmeler sonrası, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 12 Temmuz tarihinde aldığı bir kararla, kuzey batı Suriye’ye yönelik Birleşmiş Milletler sınır ötesi yardım mekanizmasını sadece 6 ay süreyle de olsa uzatmış olması, hem Ankara’yı hem de bölgeyi rahatlattı.
Haber: Ali ÇETİNKAYA