11 ili etkileyen depremin 110 milyar dolara yakın bir bütçe yüküne neden olduğunu dile getiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tarihin en büyük enkaz kaldırma ve yeniden imar operasyonunu gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman illerinde ki esnaf ve sanatkârlar için bugüne kadar TESKOMB kefaletiyle 100’er milyon lira yani toplam 300 milyon lira daha finansman desteği sağlandığını söyleyen Bakan Bolat, “Malatya’yı da ilave ettiğimizde 400 milyon liralık bir destek oluyor. Yüzde 26 finansman maliyetiyle 6 ayda bir geri ödemeli, toplam 5 yıl vadeli bu uygun şartlı finansman desteğinin esnaf ve sanatkarlarımızın imkanlarına sunduk. Hükümet olarak, devlet olarak elimizden gelenin fazlasını deprem bölgesi için kullanıyoruz ve bu böyle devam edecek. Deprem bölgesini hiçbir zaman yalnız bırakmadık ve bırakmayız” dedi. Son gelişmelerle ilgili de bilgi veren Ticaret bakanı Ömer Bolat, bu yıl sonuna kadar depremzede 200 bin kişiye evlerinin teslim edileceğini söyledi. Bolat konuya ilişkin açıklamasında, “Anadolu topraklarının 800 yıldır görmediği büyük ve yıkıcı bir depremdi. Ama hiçbir zaman başımızı öne eğmedik. Ayağa kalktık. Milletimizle, toplumumuzla birlikte dayanışma içinde bütün yaraları sarmaya elhamdülillah çabalıyoruz, çalışıyoruz. Kısa sürede 30 bin kişi deprem bölgesinde ev sahibi oldu. Bu sene sonuna kadar 200 bin kişi ev sahibi olacak” dedi.
BM 100 MİLYAR DOLARI TAHMİNİNDE BULUNMUŞTU
Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve AB'nin hesaplamalarına göre yaşanan yıkıcı depremlerin Türkiye’ye maliyeti belli oldu. Depremin Türkiye’ye maliyeti 100 milyar doları aşacak. Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği’nin verilerinden elde edilen bilgiler ışığında yapılan hesaplamalar sonucunda, bundan bir ay önce Türkiye’nin doğusunda yaşanan iki büyük depremin maddi maliyeti ortaya kondu. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı sorumlusu Louisa Vinton, Gaziantep’de video konferans aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar yapılan hesaplamalara göre hükümetin yansıttığı ve uluslararası ortakların onayladığı hasar 100 milyar doları açıkça aşacak" dedi. 6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrasında son verilere göre Türkiye’nin can kaybı 46 bini aşmış durumda. BM Kalkınma Programı kapsamında önümüzdeki hafta büyük bir bağış konferansının yapılması planlanıyor. 16 Mart'ta Belçika'nın Brüksel kentinde depremzedeler için düzenlenecek olan etkinlikte uluslararası camiadan bağış toplanacağı bildiriliyor. Vinton, düzenlenecek olan bu etkinlik kapsamında açıklanan 100 milyar dolarlık maliyetin temel alınacağının altını çiziyor. Hatırlanacağı üzere Dünya Bankası daha önce Türkiye'nin zararını yaklaşık 34,2 milyar dolar olarak tahmin etmişti. Görünüşe göre esas maliyet bunun birkaç katı boyutunda.
Haber Merkezi