Bazı Özel Sağlık Kuruluşlarında Yaşanan Bebek Ölümlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılması, Özel Sağlık Kuruluşlarının Yenidoğan, Çocuk, Engelli ve Yaşlılarla İlgili Bakım Servislerindeki Uygulamalarının ve Mevzuatın İncelenerek Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkililerini dinledi.
SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Doç. Dr. Eren Usul, komisyona yaptığı sunumda, Türkiye'de şu anda genel sağlık sigortalıları için Sağlık Bakanlığına bağlı 908 hastane, 162 üniversite hastanesi ve 1331 özel sağlık hizmeti sunucusu olmak üzere toplam 2 bin 401 sağlık hizmeti sunucusundan sağlık hizmetlerini temin ettiklerini söyledi.
Özel sağlık hizmeti sunucularıyla sözleşme sürecini anlatan Usul, sözleşmede aykırılık tespit edilmesi halinde uygulanan cezalara ilişkin de bilgi verdi. Usul, şu ifadeleri kullandı: "Sunulmayan sağlık hizmetinin fatura edildiği durumlarda, gerçeğe aykırı fatura veya faturaya dayanak belge düzenlenmesi, bedeli ödenmeyen sağlık hizmetlerinin fatura edilmesinin tespit edilmesi durumunda sözleşme koşullarımıza göre, ödenen tutar ve üzerine toplam 10 kat ceza uygulamaktayız. Kanuna aykırı ilave ücret alınması, sözleşmesi olmayan hekimin sunduğu sağlık hizmetinin fatura edilmesi durumunda ise ödenen tutarı ve üzerine toplam 5 katı kadar da cezai işlem uygulamaktayız. Sözleşmelerimizde, sağlık hizmeti sunulmadığı halde fatura edildiğinin, faturanın veya faturaya dayanak belgelerin gerçeğe aykırı düzenlendiğinin, bu durumun sistematik ve süreklilik arz edecek şekilde gerçekleştirildiğinin müfettiş raporuyla tespit edilmesi halinde, gerekli cezai işlemler uygulanmakta, sözleşme 3 yıl süreyle feshedilmektedir. Sözleşmeden kaynaklı kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih süresi bitmeden sağlık hizmeti sunucusu ile yeniden sözleşme yapılmamaktadır.
189 TANE DAVAYLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ertem, "yenidoğan çetesi" soruşturmasında adı geçen bir hastaneye ilişkin şunları kaydetti: "Şu anda bizim Şafak Hastaneleri ile devam eden 189 davamız var. Bizim Şafak Hastaneleri ile 2018 tarihli sözleşmemiz var, ondan sonra bir sözleşmemiz yok. Ama 2018 tarihli sözleşmemiz şu anda devam ediyor; mahkeme kararıyla devam ediyor. Gidip dava ettiler ve o sözleşmeyi ihya ettiler ve şu anda da konkordato ilan ettiler. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumunun çok fazla yapabileceği bir şey yok. Teftiş yapıyorsunuz, tespit ediyorsunuz ama 189 tane davayla karşı karşıya kalıyoruz."
SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanı Bülent Uğur Ecevit de "yenidoğan çetesi" soruşturmasında, yazının kendilerine iletilmesinin ardından soruşturma açtıklarını ve 12 hastaneyle ilgili süreci başlattıklarını bildirdi.
9 HASTANENİN RUHSATI ASKIYA ALINDI
Daha sonra denetime alınan hastane sayısının 15'e çıkarıldığını belirten Ecevit, "Halihazırda Sağlık Bakanlığı 9 hastanenin ruhsatını askıya aldı. Bu hastanelere bugün itibarıyla hiçbir ödeme yapılmıyor. 4 hastaneye ilişkin olarak da ödeme durdurma kararı aldık, idari işlem yaptık. Ruhsatı durdurulmayıp da fiilen aktif gözüken hastanelerin ödemelerini 6 ay süreyle durdurduk. Herhangi bir ödeme yapmıyoruz. Bu yaptırım değil de bir tedbir kararı." diye konuştu. (AA)