Barlaam Manastırı Yayladağı’nın Denizgören (Mürselek) köyü sınırları içinde, Keldağ’ın zirvesinden 400 metre aşağıda sarp bir alana Seleucos zamanında yapılmıştır. Aynı yere Tanrılar tanrısı olarak bilinen Zeus heykeli dikilmiştir. Yörede harabe Kilise olarak ta bilinir. M.S 4. yüzyılda ST Barlaam yöreye gelerek burada bir keşişler topluluğu oluşturur. O dönemlerde burada bir Zeus heykeli mevcut idi.
Barlaam, Selevkos zamanında yapılmış olan Dorik tapınağını ve Zeus heykelini yıktırarak bir keşişler topluluğu oluşturur ve aynı yere, kilise yaptırılır. Kilisenin yapımı Hiristanlığın yayılması dönemine raslar. Gürcü papazları yapılan bu kiliseyi ST.Barlaam’a ithaf edilir. Kilisenin yapımı Antakya’da Hristiyanlığın yayılma dönemine rastlar. Ve bu kilise Antakya ST. Piyere kilisesinden hemen sonraki yılda yapılmıştır.
1963 yılında yörede yapılan bilimsel kazılarda mabedin yaklaşık üç bin metre kare alan içine yapılmış olduğu belirlenmiştir. Yine aynı bölgede yapılan araştırmalarda 3 devreye ait paralar bulanmıştır. Bu paraların İyonyalılara, Romalılara ve Abbasilere ait olduğu tespit edilmiştir.526 yılında meydana gelen büyük depremle yıkılan kilise, 950 ve 1050 yıllarında yeniden yapılmıştır. Selevkos ve Roma dönemkilerinde burası kutsal sayılın bir yerdir. Manastır 1268 yılına kadar faaliyetini sürdürmüş meydana gelen depremlerde tamamen yıkılmıştır. Eserin bazı bölümleri günümüze kadar gelebilmiştir.