Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Depremden ağır şekilde etkilenen Hatay başta olmak üzere deprem bölgesindeki şehir merkezlerinde 100 bine yakın yeniden konuta başlayacağız. Her birisini en geç bir sene içerisinde teslim edeceğiz. Hiç kimsenin endişesi olmasın” dedi.
6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinde deprem bölgesindeki şehir merkezlerine 22 bin konutun temel atma ve sembolik olarak 8 depremzede aileye köy evlerinin anahtar teslim töreni gerçekleştirildi. Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayı’nda gerçekleşen törende konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bakan Özhaseki, “Bugün son olarak bir kez daha netleştireceğimiz yaklaşık 22 bin konut ve iş yerinin aslında temellerinin atılacağı bir günde de bulunuyoruz. Bu bizim için daha önemli. Şimdiye kadar rezerv alanlarda çok çalışmalar yaptık. Malatya'mızın merkezinde de bir taraftan İnönü Caddesinde, bir taraftan valiliğin arkasındaki Saray ve Fuzuli mahallelerinde, bir taraftan tam karşı tarafta Bakırcılar Çarşısı ve çevresinde bulunan çarşının yapılmasında, ayrıca Battalgazi'de, Yeşilyurt tarafında da 10 bine yakın konutun ve işyerinin yapılması için son karar günündeyiz” dedi.
TOPRAKLARIMIZIN YÜZDE 66’SI DEPREM BÖLGESİ
Bugüne kadar Türkiye’de 6 ve üzerinde 231 yıkıcı depremin yaşandığını belirten Bakan Özhaseki, “Toprağa verdiğimiz canlarımız 130 bin kişi, maddi zarar, milyarlarca dolar söylemeye bile gerek yok. O kadar çok büyük. Bizim de tabii ki maddi zararımız var ve topraklarımızın yüzde 66’sı birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde bulunuyor. Nüfusumuzun da yüzde 70’den fazlası bu bölgelerde yaşıyor. O yüzden bizim çok dikkatli olmamız ve bütün bunlardan ibret olarak hareket etmemiz, yol haritamızı belirlerken geçmişten aldığımız o acı derslerle yeni bir hat çizerek hareket etmemiz gerekiyor” dedi. 6 Şubat’ta 2 tane üst üste büyük deprem yaşandığını da anımsatan Özhaseki, “Toprağa çok yakın depremlerdi ve bundan dolayı tarihi kentlerimizde büyük hasar meydana geldi. Bundan tam 18 tane ilimiz etkilendi. Evet çok etkilenen illerimiz var, birisi de Malatya. Tabii bunu biliyoruz ama 18 tane ilimizde hasar meydana geldi. 14 milyon insanımız bundan zarar gördü, arkadaşlar ortalama çıkan sayıya göre ağır hasarlı orta hasarlı yıkılmak üzere olan 680 bin civarında konut 170 bin civarında da iş yerimiz var. Müthiş bir rakam” şeklinde konuştu. Deprem sonrası büyük bir gayretle çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Özhaseki, bugüne kadar 200 binden fazla konutun inşaatına başladıklarını söyledi. Bu ay sonu itibaren 46 bin konutun teslim edilecek düzeye geleceğini de aktaran Bakan Özhaseki, “Her ay konutları yaptıkça vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. İnşallah onlar da evlerine geçip huzurla oturacaklar. Bu arada bunun dışında şehir merkezlerinde 100 bine yakın yeniden konuta başlayacağız. Her birisini en geç bir sene içerisinde teslim edeceğiz” dedi.
TEK ÇÖZÜM KENTSEL DÖNÜŞÜM
Depreme karşı tek çözümün kentsel dönüşüm olduğunu da vurgulayan Bakan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kentsel dönüşümden başka bir çözüm yok eğer bilen varsa lütfen söylesin, biz o fikirlere de açığız. Bundan dolayıdır ki meclisimizden 15 gün kadar önce Kentsel Dönüşüm Başkanlığını çıkardık. Bir taraftan tüm Anadolu ve bu bölgeler için özel bir genel müdürlük, Marmara Bölgesi için özel bir genel müdürlük, bir de kaynak geliştirmek için yeni bir genel müdürlük kurduk. Sonra kentsel dönüşümün önünde ne kadar engel varsa bunları aşacak şekilde kanun metni hazırladık ve meclisten çıkardık. Bu kanunu çıkarmadan önce bütün bilim adamlarını topladık, akademisyenleri çağırdık. Belediyelerimizi uygulayıcıları çağırdık, her ne demişlerse not aldık, bilgi dağarcığında yazdık. Sonra Cumhuriyet Halk Partisi'ni, İYİ Parti ve diğerlerini davet ettik. Onlara da uzattık lütfen bir katkıda bulunacaksanız söyleyin dedik ve bütün bunların neticesinde Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan insanların ortak aklı olarak ortaya bir metin çıktı. Bunu da kanun haline getirdi. Artık önümüzde kimse duramaz. Çok hızlı bir şekilde bu kentsel dönüşüme gireceğiz. Evet büyük bir çoğunluğumuz bu ülkeyi çok seviyoruz, canımızı veririz, hiç şüphe yok iyi olsun diye uğraşırız. Depremlerden de ders alarak önümüze bakacağız. İnşallah doğru şekilde hareket edeceğiz, doğru işler yapacağız ve neticesinde insanlarımızda inşallah duasını almış olacağız. Hiç endişeniz olmasın arkadaşlar son kelam olarak buradaki bütün hasarlar giderilinceye kadar, bütün iş yerlerini ve dükkanları, evleri yapıncaya kadar buralardan ayrılmayacağız."
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN