Ankara’da 7. Din Şurası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı açılış programıyla başladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 7’ncisi düzenlenen Din Şurası, “Dijitalleşen Dünyada Diyanet Hizmetleri: Etkililik-Verimlilik-Sürdürülebilirlik” başlığı altında toplandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda gerçekleşen Şura’nın açılış konuşmasını yapan Başkan Erbaş, teknolojinin, hayatın her alanını kuşattığı bir çağda yaşandığına dikkati çekerek, “Bugün eğitim, iletişim, ticaret, üretim, tüketim başta olmak üzere hayatın büyük bölümü dijital mecralarda geçiyor. Özellikle yapay zeka ve bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, hizmet ürettiğimiz alanlarda ciddi çalışmalar yapmamız gerektiğini apaçık ortaya koyuyor. Bu bağlamda, Diyanet İşleri Başkanlığımız, yaşadığımız zamanın idrakinde olarak, teknolojinin tüm imkanlarını hizmete dönüştürmeye gayret etmektedir” dedi.
“MOBİL UYGULAMALARIMIZ 25 MİLYONU AŞKIN İNSANIMIZ TARAFINDAN KULLANILMAKTADIR”
Erbaş, Diyanet Bilgi Yönetim Sistemi uygulamalarıyla merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatlarının tamamında iş ve işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirildiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
“Devletimizin açık kaynak kod ve milli yazılım kullanımı politikaları doğrultusunda tüm uygulamalarımız Pardus sistemine taşınmış, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile basın ve tanıtım toplantıları yapılarak bu konuda diğer kurum ve kuruluşlara öncülük yapılmıştır. Namaz Vaktim, Kur’an Akademi, Diyanet Hafız, Diyanet Kitaplık, Fetva, Yayın, Diyanet Haber gibi mobil uygulamalarımız 25 milyonu aşkın insanımız tarafından kullanılmaktadır. Bunları sürekli geliştirip güçlendiriyoruz.” İslam inancını ve Peygamber Efendimizin (s.a.s.) güzel ahlakını tanıtmak gayesiyle kısa videolardan çizgi filmlere, aktüel yapımlardan akademik anlatımlara kadar her yaştan kullanıcıya hitap eden on binlerce içerik ürettiklerini ifade eden Başkan Erbaş, Kur’an-ı Kerim hatim ve meal setleri, yüzlerce kitap, makale, sesli ve görüntülü içeriklerin bulunduğu dijital platformlara sahip olduklarını kaydetti.
“DİJİTALLEŞME, YAPAY ZEKA, KRİPTO PARA VE METAVERSE GİBİ KONULARDA ÇALIŞTAY YAPTIK”
Erbaş, milyonlarca vatandaşın medya ve internet üzerinden yayın yapan kanallardan Diyaneti takip ettiğine işaret ederek, “Son üç ayda sadece web sitelerimizde 100 milyonu aşkın görüntülenme, e-kitap ve sesli kitap uygulamamızdan 1 milyonu aşkın indirme gerçekleşmiştir. Dijitalleşme, yapay zeka, kripto paralar, robot teknolojisi, metaverse, trans hümanizm gibi konularda birçok kongre, sempozyum ve çalıştay yaptık. Bunlardan hareketle çalışma alanları ve faaliyet planları oluşturduk” diye konuştu.
“DİNİ İSTİSMAR EDEN PKK, FETÖ, DEAŞ KONUSUNDA 4 YENİ ESER HAZIRLANDI”
5 yıl önce ‘Sosyokültürel Değişim ve Diyanet Hizmetleri’ başlığıyla gerçekleştirilen 6. Din Şurası’nda alınan 37 maddelik kararı yüzde 95 oranında gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti: “902 karar, mütalaa, görüş, kitap, makale, tez ve rapor hazırlanmıştır. 402 ulusal ve uluslararası kongre, toplantı, çalıştay, seminer ve konferans gerçekleştirilmiştir. Fetva uygulamalarımıza 5 bin 17 yeni içerik yüklenmiştir. Hutbe, vaaz ve irşat faaliyetlerinde düzenli olarak bu konular ele alınmıştır. 230 basılı, süreli, sesli, görüntülü ve dijital yayın üretilmiştir. 10 bin 499 personele özel seminer verilmiştir. Dini değerleri istismar eden PKK, FETÖ, DEAŞ gibi yapılar konusunda toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmaları devam ettirme kararı doğrultusunda 4 yeni eser hazırlanmış, 140 adet, tez, rapor, basılı, sesli ve görüntülü materyal ve makale yayımlanmıştır.”
“PEYGAMBERİMİZİ (S.A.S.) ZAMANIN RUHUNA UYGUN YÖNTEMLERLE DÜNYAYA TANITIYORUZ”
Her zamanda ve zeminde tüm insanlığın huzuru için çalışmayı yaratılış gayesi olarak bildiklerini dile getiren Başkan Erbaş, şunları kaydetti: “Bu anlamda, İslam’ın evrensel mesajlarını, varlık, alem ve hayat tasavvurunu, Sevgili Peygamberimizin (s.a.s.) güzel ahlakını, insanlığın ufkunu aydınlatan sünnet-i seniyyesini, zamanın ruhuna uygun yöntemlerle tüm dünyaya tanıtmanın mücadelesini veriyoruz. Dolayısıyla bu şuramızdan çıkacak sonuçlar ışığında yeni projeler oluşturarak azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Etkin, kaliteli, faydalı ve gerçekçi hizmetler ve eserler üretmeye, özellikle yeni neslin ilgisini çekebilen, ihtiyaçlarına, becerilerine ve gönül dünyalarına doğrudan hitap edebilen nitelikli yayınlarla, faaliyetlerle onları buluşturmaya devam edeceğiz.”
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından organize edilen, Diyanet İşleri Başkanlığı ve akademi dünyasından 300’ü aşkın ilim insanının katıldığı şura sona erdi.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN