https://youtu.be/jXlosAKS5GM
YÜKSEK Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'ndeki konferansta yaptığı konuşmada, ülkemizde 15 bine yakın Suriyeli öğrencinin üniversitelerde öğrenim gördüğünü söyledi.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanlığı tarafından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ev sahipliğinde düzenlenen "Türk Yükseköğretim Sisteminde Suriyeli Öğrenciler Uluslararası Konferansı' yoğun bir katılımla başladı.
Konferansın açılışında konuşan YÖK Başkanı M.A. Yekta Saraç, bu konferanstan çıkacak sonuçla, ülkemizde eğitim gören Suriyeli öğrenciler ve istihdam edilen Suriyeli öğretim elemanlarının geleceğinin belirleneceğini, bu sayede önümüzdeki dönemde daha fazla Suriyeli öğrenci ile öğretim elemanının eğitim sisteminde yer alacağını söyledi.
Ülkemizde yer alan 6-18 yaş grubundaki 1 milyon 300 bini aşkın Suriyeli nüfusun yaklaşık 500 bininin eğitim sistemine dâhil edildiğini belirten YÖK Başkanı Saraç, "Ülkemizde kayıtlı verilere göre 18 yaş altı Suriyeli nüfus, 1 milyon 330 binin üzerindedir, ülkemiz Milli Eğitim Bakanlığı tüm kadro ve paydaşlarıyla Suriyeli çocukların eğitim alabilmesi için çok üstün gayretler sarf etmektedir. Bakanlığımızın fedakarca çabalarıyla ülkemizde 6-18 yaş aralığındaki çocukların neredeyse 500 bini eğitim sistemine dahil edilmiştir. Bunların 186 bini okullarımızda çocuklarımızla beraber, diğerleri ise geçici eğitim merkezlerinde eğitim görmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tüm Suriyeli çocukların okullarımızda kardeşleriyle birlikte eğitim görmeleri için çalışmalarını sürdürmektedir. Kısa zamanda hızla artan ve sayılarla sabit olan devlet okullarına geçiş, bu çalışmaların başarılı sonuç verdiğinin göstergesidir. Sevgili öğrenciler YÖK olarak Suriyeli kardeşlerimizin hem geleceğe dair umutlarını canlı tutmak hemde yaşama tutunmalarına yardımcı olmak ve içinde yaşadıkları topluma uyum sağlamaları için çalışmalarda bulunuyoruz. Bu süreçte zorunlu göç hareketini takiben çeşitli adımlar attık. Bu adımları hızlandırmak toplantımızın temel amacıdır. İlgili süreçte 2013 itibariyle YÖK, Şiddet olayları ve krizler nedeniyle eğitim öğretimin sürdürülemez olduğu tespit edilen ülkeler için YÖK tarafından çeşitli tedbirler geliştirildi. Öğrencilerin temel sorunu olan dil engelini aşabilmek ve onları sisteme dahil edebilmek için bazı üniversitelerimize misyon verildi. Bu çerçevede Çukurova, Gaziantep Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kilis 7 Aralık, Harran, Mersin, Mustafa Kemal ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitelerinde, yurtdışından öğrenci kabulü çerçevesinde öğretim dili Türkçe veya yabancı dille daha esnek bir şekilde program açabilmeleri için bir dizi mevzuat değişikliği yapıldı. Ayrıca bu ülkelerin öğrencileri içinde bulundukları durumdan ötürü denklik almış oldukları eğitim düzeyinin belirlenmesi de dahil, resmi belge teminiyle ilgili yaşadıkları sorunlara yönelik kolaylaştırıcı bir dizi tedbir de alındı. Suriyeli öğrencilerin yükseköğretime devamında öğrenim ücretleri konusu da devlet üniversitelerine yönelik düzenlemeyle çözüldü. Türkiye Bursları programı Suriyeli gençlerin yükseköğretime dahil olmalarında büyük önem arz etmektedir. Bu program Suriyeli gençlere eğitmelerine devam etmeleri için 5 yılda 5 bin öğrenciye burs hedefiyle burs sağlamaktadır. Türkiye Bursları kapsamında, ülkemizde eğitim gören Suriye uyruklu öğrenci sayıları 2016-2017 öğretim yılında 3 bin 473 sayısına ulaştı, bu sayı önümüzdeki yıl daha katlanarak büyüme temayülünde. Bu rakamların ülkemizin diğer yollarla desteklediği Suriyeli öğrencilerden müstakil olarak değerlendirilmesi gerektiğini de söylemek isterim" dedi.
ÜNİVERSİTELERDEKİ SURİYELİ ÖĞRENCİ SAYISI HER YIL KATLANARAK ARTIYOR
Ülkemizdeki üniversitelerde öğrenim gören Suriyeli öğrenci sayısının her geçen yıl katlanarak arttığını, bu durumun sevindirici olduğunu kaydeden Saraç, "Genel olarak değindiğim tüm bu destekleyici düzenlemeler ile ülkemizde yükseköğretimden faydalanan öğrenci sayısının önemli bir noktaya ulaştığını zikretmek isterim. 2016-2017 akademik yılı itibariyle Türkiye'deki üniversitelerde 15 bine yakın Suriyeli öğrenci okumakta. Bunların üçte 1'i kız, geri kalanı ise erkek öğrencilerden oluşuyor. Ayrıca bu öğrencilerin 2 bine yakını vakıf üniversitelerinde eğitim almaktadır. Bugün ulaşılan öğrenci sayısı üniversitelerimizdeki Suriyeli öğrenci sayısının giderek arttığının göstergesidir. 2014-2015'te 5 bin civarında olan sayı, geçen yıl 10 bine yaklaştı, bu yıl ise 15 bine ulaştı. Bu artan temayül önümüzdeki sene yine de devam edecek. Gururla söylemek istiyorum ki tüm üniversitelerimiz Suriyeli gençlerin eğitimi için çalışmakta. Türkiye haritasının her noktasında eğitim alan öğrencilerimiz mevcut" diye konuştu.
SURİYELİ ÖĞRENCİLERİN EN ÇOK BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER
Suriyeli öğrencilerin en fazla olduğu üniversitelerin isimlerini paylaşan Saraç, ilk sırada Gaziantep Üniversitesi'nin, ardından İstanbul Üniversitesi'nin geldiğini belirterek 3'üncü sırayı ise şaşırtıcı şekilde Karabük Üniversitesi'nin aldığını bildirdi.
Saraç konuşmasında şunları söyledi; "Öğrenci kardeşlerimizin en yoğun olarak bulundukları üniversitelerimiz bin 680 öğrenciyle Gaziantep Üniversitesi, bin öğrenciyle İstanbul Üniversitesi, 927 öğrenciyle Karabük Üniversitesi ve takiben Mersin, Kahramanmaraş Sütçü İmam, İnönü, Çukurova, İstanbul Aydın ve Sakarya Üniversiteleridir. 35 devlet ve 8 vakıf üniversitelerimizin ise 50'nin üzerinde Suriyeli öğrencisi bulunmaktadır. Tüm üniversitelerimizde sayılar gün geçtikçe artmaktadır. Karabük Üniversitesi'ndeki öğrenci sayısına bir parantez açmak gerekirse, Suriyelilerin yerleşim olarak yoğun olmadığı bölgelerde de öğrenci sayısının yüksek olabildiğini göstermektedir, bu örneği özellikle istihdam ettiği Suriyeli öğretim görevlisi sayısıyla da ilişkili olduğunu ifade edelim."
392 SURİYELİ ÖĞRETİM ELEMANI GÖREV YAPIYOR
Türkiye'deki üniversitelerde 392 Suriyeli öğretim elemanının görev yaptığını, bu sayının giderek artmakta olduğunu kaydeden YÖK Başkanı Saraç, "2016 yılı itibariyle 2547 sayılı kanunun 34'üncü maddesi kapsamında ülkemizde görev yapmakta olan Suriyeli uyruklu öğretim elemanı sayısı 327'si devlet, 65'i vakıf üniversiteleri olmak üzere 392'ye ulaştı. 400'e yakın akademisyen üniversitelerimizde görev yapmakta. Bu sayı hizmete açtığımız Yap-Sis'le gittikçe artmakta. Suriyeli öğrenci ve akademisyenlere yönelik sayısal veriler uzun ve meşakkatli ama umut verici bir yolda olduğumuzu göstermekte. Sisteme dahil olan öğrenci ve öğretim elemanı sayıları yükselirken bize emanet olan bu gençlerin ihtiyaçlarını da dikkate alan, ülkemize uyum süreçlerini gözeten, gerektiğinde psikolojik destek ve rehabilitasyon imkanı da sağlayan bir mekanizmayı geliştirmek için buradayız" dedi.
VALİ ATA: 55 BİN 633 SURİYELİ ÖĞRENCİMİZ VAR
YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın ardından söz alan Hatay Valisi Erdal Ata ise Hatay'da öğrenim gören Suriyeli öğrenciler ve eğitim merkezleri hakkında bilgiler paylaştı. Vali Ata şu bilgileri verdi; "İlimizde 4'ü kamp içi, 113'ü kamp dışı olmak üzere toplam 117 geçici eğitim merkezi bulunmaktadır. Kamp içinde 3 bin 482, kamp dışında 40 bin 953, bakanlığımıza bağlı okullarda 11 bin 198 olmak üzere toplam 55 bin 633 Suriyeli öğrenci ilimizdeki eğitim kurumlarında eğitim görmektedir. Bakanlığımıza bağlı 23 resmi okulumuz farklı zamanlarda kullanılmak üzere geçici eğitim merkezlerine tahsis edilmiştir. Geçici eğitim merkezlerine devredilen bu okullarda da 7 bin 442 Suriyeli öğrenci eğitim görmektedir. Bakanlığımız tarafından geçici eğitim merkezlerinde öğrenim gören Suriyeli öğrencilerin tamamına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bastırılan ders kitapları, Arapça olarak bastırılmış ve ücretsiz olarak dağıtılmıştır. İlimizde yüksek öğrenim gören Suriyeli sayısı 154'ü Mustafa Kemal Üniversitesi, 30'u İskenderun Teknik Üniversitesi olmak üzere 184 öğrenci eğitim görmektedir."
Konferanstaki açılış konuşmalarının ardından YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal'ın moderatörlüğünde konuya ilişkin uluslararası katılımlı bir panel düzenlendi. Programa YÖK Başkanı Yekta Saraç, Hatay Valisi Erdal Ata, AFAD yetkilileri, MEB Müsteşar Yardımcısı ve Suriyeli öğrenci sayısının çok olduğu 50 üniversitenin rektörüyle, Suriyeli öğrencilere eğitim bursu sağlayan uluslararası yardım kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
(Haber-Fotoğraf: (Hasan Yetmez)
YÜKSEK Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'ndeki konferansta yaptığı konuşmada, ülkemizde 15 bine yakın Suriyeli öğrencinin üniversitelerde öğrenim gördüğünü söyledi.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanlığı tarafından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ev sahipliğinde düzenlenen "Türk Yükseköğretim Sisteminde Suriyeli Öğrenciler Uluslararası Konferansı' yoğun bir katılımla başladı.
Konferansın açılışında konuşan YÖK Başkanı M.A. Yekta Saraç, bu konferanstan çıkacak sonuçla, ülkemizde eğitim gören Suriyeli öğrenciler ve istihdam edilen Suriyeli öğretim elemanlarının geleceğinin belirleneceğini, bu sayede önümüzdeki dönemde daha fazla Suriyeli öğrenci ile öğretim elemanının eğitim sisteminde yer alacağını söyledi.
Ülkemizde yer alan 6-18 yaş grubundaki 1 milyon 300 bini aşkın Suriyeli nüfusun yaklaşık 500 bininin eğitim sistemine dâhil edildiğini belirten YÖK Başkanı Saraç, "Ülkemizde kayıtlı verilere göre 18 yaş altı Suriyeli nüfus, 1 milyon 330 binin üzerindedir, ülkemiz Milli Eğitim Bakanlığı tüm kadro ve paydaşlarıyla Suriyeli çocukların eğitim alabilmesi için çok üstün gayretler sarf etmektedir. Bakanlığımızın fedakarca çabalarıyla ülkemizde 6-18 yaş aralığındaki çocukların neredeyse 500 bini eğitim sistemine dahil edilmiştir. Bunların 186 bini okullarımızda çocuklarımızla beraber, diğerleri ise geçici eğitim merkezlerinde eğitim görmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tüm Suriyeli çocukların okullarımızda kardeşleriyle birlikte eğitim görmeleri için çalışmalarını sürdürmektedir. Kısa zamanda hızla artan ve sayılarla sabit olan devlet okullarına geçiş, bu çalışmaların başarılı sonuç verdiğinin göstergesidir. Sevgili öğrenciler YÖK olarak Suriyeli kardeşlerimizin hem geleceğe dair umutlarını canlı tutmak hemde yaşama tutunmalarına yardımcı olmak ve içinde yaşadıkları topluma uyum sağlamaları için çalışmalarda bulunuyoruz. Bu süreçte zorunlu göç hareketini takiben çeşitli adımlar attık. Bu adımları hızlandırmak toplantımızın temel amacıdır. İlgili süreçte 2013 itibariyle YÖK, Şiddet olayları ve krizler nedeniyle eğitim öğretimin sürdürülemez olduğu tespit edilen ülkeler için YÖK tarafından çeşitli tedbirler geliştirildi. Öğrencilerin temel sorunu olan dil engelini aşabilmek ve onları sisteme dahil edebilmek için bazı üniversitelerimize misyon verildi. Bu çerçevede Çukurova, Gaziantep Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kilis 7 Aralık, Harran, Mersin, Mustafa Kemal ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitelerinde, yurtdışından öğrenci kabulü çerçevesinde öğretim dili Türkçe veya yabancı dille daha esnek bir şekilde program açabilmeleri için bir dizi mevzuat değişikliği yapıldı. Ayrıca bu ülkelerin öğrencileri içinde bulundukları durumdan ötürü denklik almış oldukları eğitim düzeyinin belirlenmesi de dahil, resmi belge teminiyle ilgili yaşadıkları sorunlara yönelik kolaylaştırıcı bir dizi tedbir de alındı. Suriyeli öğrencilerin yükseköğretime devamında öğrenim ücretleri konusu da devlet üniversitelerine yönelik düzenlemeyle çözüldü. Türkiye Bursları programı Suriyeli gençlerin yükseköğretime dahil olmalarında büyük önem arz etmektedir. Bu program Suriyeli gençlere eğitmelerine devam etmeleri için 5 yılda 5 bin öğrenciye burs hedefiyle burs sağlamaktadır. Türkiye Bursları kapsamında, ülkemizde eğitim gören Suriye uyruklu öğrenci sayıları 2016-2017 öğretim yılında 3 bin 473 sayısına ulaştı, bu sayı önümüzdeki yıl daha katlanarak büyüme temayülünde. Bu rakamların ülkemizin diğer yollarla desteklediği Suriyeli öğrencilerden müstakil olarak değerlendirilmesi gerektiğini de söylemek isterim" dedi.
ÜNİVERSİTELERDEKİ SURİYELİ ÖĞRENCİ SAYISI HER YIL KATLANARAK ARTIYOR
Ülkemizdeki üniversitelerde öğrenim gören Suriyeli öğrenci sayısının her geçen yıl katlanarak arttığını, bu durumun sevindirici olduğunu kaydeden Saraç, "Genel olarak değindiğim tüm bu destekleyici düzenlemeler ile ülkemizde yükseköğretimden faydalanan öğrenci sayısının önemli bir noktaya ulaştığını zikretmek isterim. 2016-2017 akademik yılı itibariyle Türkiye'deki üniversitelerde 15 bine yakın Suriyeli öğrenci okumakta. Bunların üçte 1'i kız, geri kalanı ise erkek öğrencilerden oluşuyor. Ayrıca bu öğrencilerin 2 bine yakını vakıf üniversitelerinde eğitim almaktadır. Bugün ulaşılan öğrenci sayısı üniversitelerimizdeki Suriyeli öğrenci sayısının giderek arttığının göstergesidir. 2014-2015'te 5 bin civarında olan sayı, geçen yıl 10 bine yaklaştı, bu yıl ise 15 bine ulaştı. Bu artan temayül önümüzdeki sene yine de devam edecek. Gururla söylemek istiyorum ki tüm üniversitelerimiz Suriyeli gençlerin eğitimi için çalışmakta. Türkiye haritasının her noktasında eğitim alan öğrencilerimiz mevcut" diye konuştu.
SURİYELİ ÖĞRENCİLERİN EN ÇOK BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER
Suriyeli öğrencilerin en fazla olduğu üniversitelerin isimlerini paylaşan Saraç, ilk sırada Gaziantep Üniversitesi'nin, ardından İstanbul Üniversitesi'nin geldiğini belirterek 3'üncü sırayı ise şaşırtıcı şekilde Karabük Üniversitesi'nin aldığını bildirdi.
Saraç konuşmasında şunları söyledi; "Öğrenci kardeşlerimizin en yoğun olarak bulundukları üniversitelerimiz bin 680 öğrenciyle Gaziantep Üniversitesi, bin öğrenciyle İstanbul Üniversitesi, 927 öğrenciyle Karabük Üniversitesi ve takiben Mersin, Kahramanmaraş Sütçü İmam, İnönü, Çukurova, İstanbul Aydın ve Sakarya Üniversiteleridir. 35 devlet ve 8 vakıf üniversitelerimizin ise 50'nin üzerinde Suriyeli öğrencisi bulunmaktadır. Tüm üniversitelerimizde sayılar gün geçtikçe artmaktadır. Karabük Üniversitesi'ndeki öğrenci sayısına bir parantez açmak gerekirse, Suriyelilerin yerleşim olarak yoğun olmadığı bölgelerde de öğrenci sayısının yüksek olabildiğini göstermektedir, bu örneği özellikle istihdam ettiği Suriyeli öğretim görevlisi sayısıyla da ilişkili olduğunu ifade edelim."
392 SURİYELİ ÖĞRETİM ELEMANI GÖREV YAPIYOR
Türkiye'deki üniversitelerde 392 Suriyeli öğretim elemanının görev yaptığını, bu sayının giderek artmakta olduğunu kaydeden YÖK Başkanı Saraç, "2016 yılı itibariyle 2547 sayılı kanunun 34'üncü maddesi kapsamında ülkemizde görev yapmakta olan Suriyeli uyruklu öğretim elemanı sayısı 327'si devlet, 65'i vakıf üniversiteleri olmak üzere 392'ye ulaştı. 400'e yakın akademisyen üniversitelerimizde görev yapmakta. Bu sayı hizmete açtığımız Yap-Sis'le gittikçe artmakta. Suriyeli öğrenci ve akademisyenlere yönelik sayısal veriler uzun ve meşakkatli ama umut verici bir yolda olduğumuzu göstermekte. Sisteme dahil olan öğrenci ve öğretim elemanı sayıları yükselirken bize emanet olan bu gençlerin ihtiyaçlarını da dikkate alan, ülkemize uyum süreçlerini gözeten, gerektiğinde psikolojik destek ve rehabilitasyon imkanı da sağlayan bir mekanizmayı geliştirmek için buradayız" dedi.
VALİ ATA: 55 BİN 633 SURİYELİ ÖĞRENCİMİZ VAR
YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın ardından söz alan Hatay Valisi Erdal Ata ise Hatay'da öğrenim gören Suriyeli öğrenciler ve eğitim merkezleri hakkında bilgiler paylaştı. Vali Ata şu bilgileri verdi; "İlimizde 4'ü kamp içi, 113'ü kamp dışı olmak üzere toplam 117 geçici eğitim merkezi bulunmaktadır. Kamp içinde 3 bin 482, kamp dışında 40 bin 953, bakanlığımıza bağlı okullarda 11 bin 198 olmak üzere toplam 55 bin 633 Suriyeli öğrenci ilimizdeki eğitim kurumlarında eğitim görmektedir. Bakanlığımıza bağlı 23 resmi okulumuz farklı zamanlarda kullanılmak üzere geçici eğitim merkezlerine tahsis edilmiştir. Geçici eğitim merkezlerine devredilen bu okullarda da 7 bin 442 Suriyeli öğrenci eğitim görmektedir. Bakanlığımız tarafından geçici eğitim merkezlerinde öğrenim gören Suriyeli öğrencilerin tamamına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bastırılan ders kitapları, Arapça olarak bastırılmış ve ücretsiz olarak dağıtılmıştır. İlimizde yüksek öğrenim gören Suriyeli sayısı 154'ü Mustafa Kemal Üniversitesi, 30'u İskenderun Teknik Üniversitesi olmak üzere 184 öğrenci eğitim görmektedir."
Konferanstaki açılış konuşmalarının ardından YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal'ın moderatörlüğünde konuya ilişkin uluslararası katılımlı bir panel düzenlendi. Programa YÖK Başkanı Yekta Saraç, Hatay Valisi Erdal Ata, AFAD yetkilileri, MEB Müsteşar Yardımcısı ve Suriyeli öğrenci sayısının çok olduğu 50 üniversitenin rektörüyle, Suriyeli öğrencilere eğitim bursu sağlayan uluslararası yardım kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
(Haber-Fotoğraf: (Hasan Yetmez)